Клірики храму взяли участь у єпархіальному зібранні духовенства

28 грудня 2015 року в храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Святої Успенської Києво-Печерської Лаври під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, який є керуючим Київською єпархією, відбулося зібрання духовенства Київської єпархії.

eparh.sobranie_28.12.2015_5

На урочистому церковному заході були присутні Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, намісник Лаври Митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, дев’ять вікарних архієреїв Київської Митрополії, три ігумені ставропігійних жіночих монастирів, 13 намісників чоловічих монастирів, шість ігумень жіночих монастирів, 698 кліриків з 707-х, що звершують своє служіння на 391-ій парафії Київської єпархії, а також миряни єпархії.

Відкриваючи зібрання, Блаженніший Митрополит Онуфрій запропонував звершити заупокійну літію за загиблими та спочилими протягом 2015 року кліриками єпархії.

Предстоятель Церкви звернувся до учасників зібрання з доповіддю, присвяченою найбільш актуальним питанням церковного життя Київської єпархії.

Згадуючи визначні події 2015 року, Блаженніший Митрополит Онуфрій відзначив 1000-ліття з дня праведної кончини святого рівноапостольного князя Володимира, хрестителя Київської Русі, яке урочисто відзначалось в Україні. 27 липня відбувся історичний Хресний хід, присвячений цій даті, який зібрав понад 30 тисяч духовенства і вірян з усіх єпархій і монастирів, духовних шкіл Української Православної Церкви. Віруючі пройшли центральними вулицями міста від Володимирської гірки до Києво-Печерської Лаври, де було звершено Всенічне бдіння, а наступного дня – 28 липня в день пам’яті благовірного князя Володимира – Божественну літургію, в якій взяли участь представники Помісних Церков світу. На площі перед Успенським собором було розміщено вісім шанованих чудотворних ікон Божої Матері. Володимирські торжества проілюстрували єдність канонічної Української Православної Церкви, її спадкоємність від апостольських часів, хоронительниці і молитовниці українського народу.

Другим визначним ювілеєм було святкування 400-ліття Київської Духовної Академії, яка протягом чотирьох століть дарувала світові достойних священнослужителів, архієреїв, визначних діячів богословської думки, багато з яких нині увійшли в сонм святих світового Православ’я. Київські духовні школи сьогодні достойно продовжують традиції попередників.

Блаженніший владика доповів також про пам’ять у Бозі спочилого Блаженнішого Митрополита Володимира, річниця з дня кончини якого молитовно відзначалася 5 липня, а також проведення пам’ятних днів 23 листопада з нагоди 80-ї річниці від дня народження спочилого митрополита.

Предстоятель також торкнувся сумних і трагічних подій – убивства київського настоятеля храму на честь мучениці Татіани ієрея Романа Ніколаєва та черниці Флорівського Свято-Вознесенського монастиря Алевтини. Чимало уваги було звернуто Митрополитом Київським на акти вандалізму, підпалів храмів УПЦ у містах Києві та Василькові, посягання розкольницьких угрупувань на церковне майно і храми Української Православної Церкви Київської єпархії.

Доповідаючи про соціально-благодійну роботу Української Православної Церкви і єпархіального відділу з благодійності і соціального служіння у важкий період військових дій на Сході країни, Його Блаженство навів цифри гуманітарної допомоги протягом 2014-2015 рр. постраждалим мирним жителям, військовослужбовцям, про опіку сімей загиблих та розміщення переселенців силами духовенства монастирів та парафій і волонтерів Української Православної Церкви. Приміром, невелика київська парафія на честь ікони Божої Матері «Всіх скорботних радосте», що поблизу Бабиного Яру, яка сама тричі постраждала від вандалів, перевела у соціальний відділ єпархії понад 20 тис. гривень.

Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй доповіді поінформував про інші види діяльності єпархіальних відділів – інформаційно-просвітницького, пенітенціарного, архітектури і будівництва та інших. Говорячи про вплив на людську свідомість засобів масової інформації, Предстоятель звернув увагу на небезпечність інформаційної війни, яку можна спостерігати у світських ЗМІ, закликав церковних журналістів до виваженої полеміки і спростувань дезінформації і брутальних наклепів на Церкву з боку окремих світських інформаційних джерел. Також було зауважено на виважене користуванням Інтернетом духовенством і мирянами УПЦ у соціальних мережах, запобігання розпалювання конфліктів, винесення церковних проблем на широкий загал поза церковної аудиторії.

Говорячи про необхідність проповіді, Блаженніший Митрополит Онуфрій нагадав присутнім, що найкращою проповіддю священика має бути його особисте життя у служінні Богу і людям.

З нагоди ювілеїв від дня народження та священицького служіння ряд кліриків Київської єпархії були відзначені церковними нагородами.

Архіпастир також відповів на запитання, які стосуються пастирського окормлення віруючих, богослужбової практики, господарського життя парафій та ін., висловив слова подяки учасникам Єпархіального зібрання та духовенству Київської єпархії за сумлінні труди на славу Святої Церкви і закликав на всіх Боже благословення.

mitropolia.kiev.ua, news.church.ua

Комментарии (0)

Сохранен как Новости

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *