Проповідь на Введення до храму Пресвятої Богородиці

Зі святом, брати і сестри! Сьогодні ми згадуємо всім відому подію, коли 3-річна дівчинка, яка потім стала Божою Матір’ю, задля виконання обітниці, яку дали її батьки, була приведена до храму та присвячена на служіння Богові. І сталося на ті часи неможливе: назустріч вийшов первосвященик, взяв дівчинку за руку і ввів її у Святе святих — найсвятіше для Ізраїльського народу місце.

У Святе святих міг увійти лише первосвященик, причому тільки один раз на рік, перед цим звершивши обряди очищення.

Ця подія запам’яталася в віках, і ми святкуємо її щороку.

На всенощному бдінні цього свята читається уривок з Євангелія про те, як Божа Матір після Благовіщення зустрілася зі Своєю двоюрідною сестрою — Єлисаветою, матір’ю святого Іоанна Хрестителя (Лк. 1:39–49, 56). Коли Єлисавета почула вітання Божої Матері, святий Іоанн, що був у її утробі, взиграв, тобто почав турбувати її зсередини. І свята Єлисавета пророчо вигукнула: «Звідки мені це, що прийшла Матір Господа Бога мого до мене?!»

Під час діалогу з Єлисаветою Богородиця, зокрема, сказала: «Віднині Мене будуть ублажати усі роди».

Ці слова Божої Матері, Чеснішої від Херувимів і Славнішої від Серафимів, на перший погляд здаються несмиренними. Але ми з вами розуміємо, що Божа Матір не може бути несмиренною — цими словами Вона засвідчила істину для нас і усіх людей, які хочуть бути з Богом. Істину про те, що Вона є Божою Матір’ю. З цього євангельського уривка зрозуміло, що усі, хто хочуть бути з Богом, мають шанувати і Пречисту. Тож те, що ми, православні, шануємо Пресвяту Богородицю, свідчить про те, що ми перебуваємо в істині.

Протестанти не шанують Божу Матір, вважають Її просто благочестивою жінкою. Але Святе Євангеліє каже, що той, хто хоче бути християнином, повинен шанувати (ублажати, як каже Євангеліє) Божу Матір.

Чому Богородиця досягла такої висоти? Ми знаємо, що гріх увійшов у всесвіт через гординю найближчого до Бога ангела. Коли він возгордився, ця бацила гріха ввійшла в його природу і розповсюдилася на інших, досягши великих масштабів: від Бога відпала третина ангелів, і ми бачимо, скільки людей зараз ідуть тим же шляхом через те, що не можуть побороти свою гординю та покоритися волі Божій.

Приклад ангелів нагадує про те, що ми зможемо бути служителями Бога тільки тоді, якщо будемо іти шляхом смирення. Саме цей шлях обрала Божа Мати.

Господь наш Іісус Христос каже: «Навчіться від Мене, адже Я кроткий і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим» (Мф. 11:29).

Смирення — це не людська якість, а богоподібна. І коли людина зможе стяжати цю якість у своєму серці, тоді налагодиться усе в її житті.

Ми всі маємо багато проблем — і в родинах, і на роботі, і в суспільстві. Усе це — через те, що людина не вміє терпіти, а тому — і покорятися волі Божій, шукати її в своєму житті. Через це людина страждає.

Це можна перевірити практичним шляхом. Якщо людина хоча б на короткий період життя стане на шлях покори волі Божій, сприймаючи усе, що Господь нам посилає, з терпінням, вдячністю Богові, то тоді вона побачить, як зміниться її серце, її життя та люди навколо.

Ми ворогуємо одне з одним через те, що ми несмиренні. Бачимо ворога одне в одному тому, що не можемо упокоритися волі Божій. Якщо ж ми підемо шляхом смирення, то усе в нашому житті зміниться. Давайте будемо уважними у цій головній справі нашого життя. Якщо ми зробимо цей крок назустріч Господу, то станемо рідними і близькими Богу. Амінь.

Протоієрей Владислав Софійчук. 4 грудня 2022 р.

 

Комментарии (0)

Сохранен как Проповеди

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *