Проповідь у неділю після Різдва Христового

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа! Відразу після Свого народження Господь наш Іісус Христос, будучи по-людськи безпорадним немовлям (але за Своїм Божеством — Всесильним Богом), зазнає переслідувань і страху смерті. І ми бачимо, що Він поводить Себе як людина і не виявляє Своєї Божественної сили.

Отримавши через Ангела звістку, Йосип бере вручений йому скарб — Богонемовля, і тікає до Єгипту для того, щоб зберегти життя Немовляти. Ще не настав час страждань, тому Господь рятується втечею. Ми бачимо, що вся злість цього світу, вся його сатанинська злість, що була направлена на Спасителя, розбивається завдяки премудрому Промислу та силі Божій. Це, брати і сестри, вселяє велику надію та втіху в наші з вами серця. У зв’язку з цим згадуємо слова Святого Євангелія, де говориться: «І волосся пораховане на вашій голові, і без волі Отця Небесного волос не впаде з вашої голови» (див. Мф. 10:29).

Ми всі знаходимося під захистом, під керівництвом Промислу Божого. І все, що трапляється в житті, має певний глибокий зміст. Тому ми не повинні боятися скорбот і напастей нашого життя — вони попущені Богом задля нашого спасіння і зрештою все, що з нами трапляється в житті, буде нам на благо. Ми не повинні малодушувати, боятися. Святе Письмо говорить, що досконалий не знає страху (див. 1 Ін. 4:18). Людина, яка досконала у вірі, має велику віру та надію на Господа, розуміє, що їй боятися в цьому світі нічого, оскільки над нею Господь, вона перебуває в Його десниці, і все, що є, відбувається по волі люблячого Небесного Отця.

Під час зустрічі з волхвами Ірод дізнався, що народився Цар Ізраїлів. За великим рахунком, народжений Цар Ізраїлю не становив жодної небезпеки для його влади. Як кажуть історики, у цей період життя Ірода йому було близько 70 років, а тут — народжене Богонемовля. Але сатанинська злість, заздрість через те, що не його рід буди правити Ізраїлем, спонукає Ірода до жахливого злочину. Він наказує своїм воїнам умертвити всіх немовлят віком 2 років і молодше. 14 тисяч немовлят були убиті. Великий плач був по всій Іудеї. Ми бачимо, до чого доводить злість, гординя, владолюбство та сріблолюбство. Вони можуть привести до нелюдських гріхів та пристрастей. Ірод, як каже нам Святе Письмо, виявив жахливу жорстокість.

Звернімо, брати і сестри, увагу до наших сердець. Чи є в нашому серці гординя, владолюбство, сріблолюбство і на що ми здатні через ці гріхи? Пам’ятаючи про гріх Ірода, зрозуміємо, до якого страшного кінця можуть довести людину гріх і пристрасть. Намагатимемося позбутися цих гріхів і пристрастей у своєму серці. Тому що якщо ми цього не зробимо, то можемо впасти в хоч, може, й не такі великі, але подібні страшні гріхи.

Як каже нам Святе Письмо, згодом Йосипу під час перебування в Єгипті знову явився Ангел і наказав повернутися в Іудейську землю, оскільки померли ті, хто шукали смерті Богонемовляти. Ми бачимо мудрість Йосипа: він не повертається до Віфлеєма, до Іудеї, а йде у непримітний, не згадуваний у пророцтвах Назарет. І там поселяється з зарученою йому Марією та Богонемовлям.

Ми з вами читаємо у Святому Письмі, що Господь Іісус Христос каже: «Не спокушай Господа Бога твого» (Мф. 4:7). Ось за цим принципом і чинить Йосип. Так само і ми повинні чинити у своєму житті. Якщо є якась небезпека або ми припускаємо, що на нас чекає щось страшне чи небезпечне, то в першу чергу ми повинні використати усі необхідні, доступні людські засоби для того, щоб захистити себе від небезпеки. Але при цьому треба мати велику віру, сподівання на те, що Господь стоїть над нами, веде нас, оберігає нас. Тільки тоді ми зможемо встояти в істині та отримати захист від Бога.

Насамкінець ще раз звернімо увагу на те, що життя Господа на землі починається з гонінь, страждань, страху смертного. І на завершенні Його земного шляху — хресні страждання та болісна смерть, які поніс Господь для того, щоб нас сподобити блаженства та духовної радості. Амінь.

Протоієрей Владислав Софійчук. 8 січня 2023 року

Комментарии (0)

Сохранен как Проповеди

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *