Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього. Початок Успенського посту. Що є найголовнішим і найсолодшим у житті?

Перед початком Успенського посту Свята Церква благословляє виносити на середину храму Животворящий Хрест Господа нашого Іісуса Христа.

Хрест — це наша зброя, наш прапор перемоги, це наша віра в те, що і наші гріхи, у яких ми розкаялися, Господь розіп’яв на Хресті, тож ми маємо прощення стражданнями, милістю і любов’ю Господа нашого Іісуса Христа до нас.

Йдучи на боротьбу, людина, аби отримати перемогу, бере з собою зброю або ж просить допомоги у більш сильних. Так само і ми з вами, брати і сестри, вступаючи у духовну боротьбу, якою є піст, боротьбу із самими собою, зі своїми страстями і гріхами, беремо найсильнішу зброю — благословіння Спасителя і Його Животворящий Хрест.

***

Успенський піст присвячений дивній й незрозумілій світу події — смерті Божої Матері. Але Її смерть, так само як і життя, була незвичайною. Богородиця усе життя присвятила служінню Своєму Сину і Богу. І мабуть, Вона могла б повторити за апостолом Павлом його слова: «Нічого більше не бажаю в житті, як возз’єднатися з Богом моїм» (див. Флп. 1:23).

Усе життя Її проходило саме в цій думці, тому смерть Божої Матері стала коротким, миттєвим сном, який завершився пробудженням в обіймах Її улюбленого Сина.

Апостол Павел і Божа Матір мають стати для нас взірцями для наслідування. Ми повинні проводити своє життя, пам’ятаючи, що найсолодше і найрадісніше для нас — возз’єднання з Господом. Це возз’єднання починається вже зараз, у цьому житті. Адже те, що для нас важливе тут, буде важливим для нас і у вічності, і від того, які цінності ми встановимо в своєму житті, залежить наша доля після смерті.

Ми знаємо, що після смерті кожен з нас проходитиме митарства — випробування стосовно нашого життя. Якщо людина виховала в собі певну страсть, пристрастилася до чогось у цьому світі, тоді вона замість того, щоб підійматися далі до Господа, залишиться на тому митарстві, де їй запропонують жити з цією страстю.

Наприклад, якщо людина пристрастилася до матеріальних речей, багатства, то, бачачи багатство на одному з митарств, вона далі не піде, а залишиться на цьому, ніби благому для неї, рівні у вічності. Але яка буде мука для людини, коли вона побачить, де святі, а де вона, коли усвідомить, що залишилась без Бога!

Звичайно, ми живемо в матеріальному світі, ставимо собі певні цілі, яких хочемо досягти, зокрема достатку. Але це не повинно бути нашим головним пріоритетом. Наше серце має належати Господу. І якщо ми, подібно до Божої Матері і апостолів, будемо шукати єднання з Богом тут, у цьому житті, то й переступивши межу життя земного і життя вічного, ми з’єднаємося з Господом.

***

Це чудово розуміли і розуміють ті, хто зрікся світу, — монахи. Бажання єднання з Богом і життя заради Бога, сприйняття смерті як короткого сну, після якого буде пробудження у життя вічне, — головний мотив їхнього життя. Саме тому всі три найважливіші монастирі нашої країни — Лаври — носять назву свята Успіння Божої Матері.

Сьогодні ми також згадуємо пам’ять святих мучеників Маккавейських, які ще у Старому Заповіті жили стремлінням угодити Богу. Для них головним було — не порушити заповіді Божі. І коли постав вибір між життям земним, але зі зрадою Богу, і смертю, вони обрали вірність Богові. І святі мученики залишилися у пам’яті народній і пам’яті церковній як переможці смерті, носії перемоги добра над злом.

***

Згідно з церковно-народною традицією, в цей день ми освячуємо плоди зілля і мед. Більшість з нас, хто не має дачі, пасік, приносять до храму не своє зілля і мед. Тож ми не розуміємо сенс освячення плодів так, як це розуміли наші предки. Для них було надзвичайно важливо саме у цей день принести перші плоди своїх трудів і освятити їх, для того щоб Господь благословив і майбутній рік, давав у свій час дощ, щоб було що їсти і не настав голод. Це потрібно і для того, щоб ми, вкушаючи плоди, дякували за них в першу чергу Богу, Який дає нам усе для життя.

Протоієрей Владислав Софійчук.
Свято Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, 14 серпня 2023 р.

Комментарии (0)

Сохранен как Проповеди

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *